Reservation
Μακρυνίτσα
Μακρυνίτσα
Μακρυνίτσα
Μακρυνίτσα
+ 2
Μακρυνίτσα

Μακρυνίτσα

 

Το «Αρχοντικό Ρεπανά» (από τα πρώτα που συναντά κάποιος μπαίνοντας στο χωριό), βρίσκεται πάνω στον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο που ενώνει το πάρκινγκ της Μακρυνίτας με την κεντρική πλατεία της, πράγμα που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο σε ανθρώπους και αποσκευές.

Η Μακρυνίτσα απέχει μόνο 14 χλμ από τη σύγχρονη μεγαλούπολη του Βόλου, 12 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια (υψόμ. 1200 μ) και 30 χλμ από το Αεροδρόμιο της Αγχιάλου.

Αποτελεί αφετηρία για τις πανέμορφες παραλίες του Αιγαίου ή του Παγασητικού με διαδρομές μέσα από τις κατάφυτες ρεματιές του Πηλίου.

Ιστορικό

Η Μακρυνίτσα, το «Μπαλκόνι του Πηλίου» άρχισε να κατοικείται γύρω στα 1200 μ.Χ. και εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο κεφαλοχώρι με αυτόνομη οικονομία και εμπορικές συναλλαγές με τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Μεσογείου αλλά και της δυτικής Ευρώπης.

Κύριες πηγές εσόδων ήταν το μετάξι, η νηματουργία, η βυρσοδεψία, η κτηνοτροφία και η υλοτομία.

Τα αρχοντικά που υπάρχουν σήμερα, χαρακτηριστικά της βορειοελλαδίτικης αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα, όπως και στο υπόλοιπο Πήλιο, αντανακλούν τον πλούτο της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Το χωριό

Σήμερα, κύριες ασχολίες των κατοίκων της Μακρυνίτσας είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή (κάστανα, μήλα, βότανα κ.α) και η υλοτομία.

Το μικροκλίμα του χωριού (υγρασία = μηδέν) είναι εξαίσιο χειμώνα καλοκαίρι. Η κεντρική πλατεία (υψόμ. 650) με τα νερά και τα αιωνόβια πλατάνια ενώνεται με τους κάτω και πάνω μαχαλάδες του χωριού με ένα πυκνό δίκτυο καλοδιατηρημένων καλντεριμιών, γεμάτο όμορφες διαδρομές, λουλουδιασμένες αυλές, Βυζαντινές εκκλησίες και πετρόχτιστες κρήνες.

Στις ταβέρνες της Μακρυνίτσας μπορείτε να φάτε καλά ή να απολαύσετε ένα ποτό στα μπαράκια του χωριού.

Διαδρομές

Στη Μακρυνίτσα μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το καφενείο με την περίφημη τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, τις πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, τις περισσότερες από πενήντα λιθόχτιστες κρήνες.
Την μαρμάρινη κρήνη του 1809 με τα λιθανάγλυφα, στη πλατεία του χωριού.
Την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας (1767) που είναι ο καθεδρικός του χωριού, πιο πάνω από την όμορφη κοινοτική πλατεία..

Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τα γύρω χωριά ή να καταλήξετε στα τσιπουράδικα του Βόλου.

Αν περπατάτε, η Μακρυνίτσα θα σας αποζημιώσει με πανέμορφες κοντινές ή πιο μακρινές διαδρομές και οι φίλοι της φωτογραφίας θα αποθανατίσουν μοναδικά τοπία.

 

  • Μακρυνίτσα Πηλίου, Τ.Κ. 37011
  • +30 2428099548
  • +30 2428099067
  • Kentavros3k@gmail.com